Over de Naeroyfjord

De Naeroyfjord is slechts 17 kilometer lang en is één van de smalste fjorden van Noorwegen. Op het smalste punt is de Naeroyfjord slechts 250 meter breed. De fjord is een zijarm van de Sognefjord (➚), wat op zijn beurt met een lengte van 204 kilometer de langste fjord van Noorwegen is. Tevens behoort het tot de langste fjorden ter wereld.
 

UNESCO Werelderfgoed

De Naeroyfjord is officieel één van de mooiste fjorden van Noorwegen. De smalle fjord heeft van UNESCO een bijzondere vermelding gekregen, het staat namelijk op de Werelderfgoedlijst. Naast de Naeroyfjord staat ook de Geirangerfjord (➚) op deze lijst, het zijn de enige twee fjorden in het land met deze speciale vermelding. Waar de Geirangerfjord bekend en toeristisch is, is de Naeroyfjord een nog relatief onontdekt pareltje. Dit ondanks dat de Aurlandsfjord (➚) letterlijk om de hoek ligt, dit fjord trekt jaarlijks vele toeristen per auto en cruiseschip aan.
 

ReizenReizen

 

Ontdek de Naeroyfjord per boot

Vanaf de wegen, wandelpaden, bergen en vanuit de dorpen heb je al een geweldig zicht op de Naeroyfjord, maar er is nog een mogelijkheid om de fjord te bewonderen. Vanaf het water ben je letterlijk in het midden van de fjord en zie je de natuur rondom je.

Vanuit de Naeroyfjord vertrekken er toeristenboten, maar je kan ook aan boord stappen of rijden van de veerboot. Het hele jaar door varen er dagelijks veerboten tussen Gudvangen en Undredal. In Undredal kan je vervolgens een veerboot naar Aurlandsvangen nemen. Gudvangen is gelegen aan het einde van de fjord, waardoor je onderweg de hele Naeroyfjord doorvaart.
 

Watervallen in de Naeroyfjord

Noorwegen is niet alleen het land van de fjorden, maar ook van de watervallen. Ook in de Naeroyfjord zijn prachtige grote watervallen te zien. In de fjord zijn onder andere de bekende Odnesfossen, Lægdafossen, Tuftofossen en Styvefossen te vinden, net als verschillende watervallen zonder naam.
 

 

Wandelroutes in de Naeroyfjord

Noorwegen staat bekend om de vele wandelroutes in de natuur. Als je van wandelen houdt, dan wil je natuurlijk de Naeroyfjord vanaf een hoogte bekijken. Bij de fjord zijn verschillende wandelroutes, waaronder de route naar de top van de Breiskrednosi. Hier is een uitstekende rotsformatie gelegen, die je een nog mooier uitzicht over de Naeroyfjord geeft.