Breiskrednosi

Geniet op 1189 meter hoogte van het uitzicht over de Naeroyfjord. De fjord is één van de mooiste van Noorwegen, het heeft dan ook een eervolle vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de Naeroyfjord heeft ook de Geirangerfjord (➚) een vermelding op deze lijst.
 

Geniet van het uitzicht

De Noorse natuur is prachtig en je weet niet waar je als eerst moet kijken. Ook de Naeroyfjord is een prachtig stuk natuur om te bewonderen. De fjord kan je vanuit het dal bewonderen, maar ook vanaf boven. Maak een wandeling naar de Breiskrednosi en geniet van het uitzicht!
 

ReizenReizen

 

Rots Breiskrednosi

De Breiskrednosi is een berg met een uitstekende rots boven de Naeroyfjord. Het lijkt op de Trollentong, de bekendste uitstekende rotsformatie van Noorwegen, maar is minder toeristisch. De rots is uitsluitend per wandeling bereikbaar. Hiervoor zijn meerdere routes, verdiep je vooraf goed in de routes aangezien deze niet niet gemarkeerd staan en er onderweg niet altijd een pad is. Een tip is om aan de lokale bevolking te vragen hoe je het beste naar Breiskrednosi kan wandelen.

Houd er rekening mee dat je al snel ongeveer 7 tot 8 uur wandelt, dit is de totale wandeling inclusief terugreis. Je wandelt naar ruim 1100 meter hoogte, onderweg maak je dus een flinke klim. De wandeling wordt niet aangeraden voor onervaren wandelaars zonder ervaring met bergwandelingen.

https://www.youtube.com/watch?v=qlJHd4D_mis
 

Wandelroute naar Breiskrednosi

Het is mogelijk om verschillende wandelroutes te lopen vanuit de Naeroyfjord naar Breiskrednosi. Eén van de routes start bij Kvernaviki. Parkeer de auto en start je wandeltocht! Langs de Bakkavegen ligt de start van de wandelroute Rimstegen. Tijdens de wandelroute Rimstegen passeer je de uitstekende rotsformatie van Breiskrednosi.

Een andere mogelijkheid is om vanuit de dorpen Bakke of Dyrdal te starten. Deze drie startpunten liggen in de Naeroyfjord, maar je kan ook vanaf andere punten starten. Zo is het onder andere mogelijk om de wandeltocht af te leggen vanuit het dorp Jordalen. Online zijn er verschillende wandelroutes te vinden.
 

 

Wandelingen onder leiding van gids

Er zijn ook wandelingen onder leiding van een gids naar de Breiskrednosi. Onder leiding van een ervaren gids ga je in een groep van 2 tot 8 personen naar de top van de Naeroyfjord. Deze wandeltochten vertrekken vanaf Breidalen, ongeveer een half uur rijden vanaf de snelweg E16. Deze begeleide wandelingen zijn alleen mogelijk in juli, augustus en september.
 

Houd rekening met de seizoenen en weersomstandigheden

In Noorwegen is het erg belangrijk om rekening te houden met de verschillende seizoenen en weersomstandigheden. In de wintermaanden kan er erg veel sneeuw vallen, wat bepaalde wegen en wandeltochten onbereikbaar maakt. Aangeraden wordt om zelfstandige wandeltochten in de zomermaanden af te leggen, of -indien dit wordt aangeboden- alleen onder begeleiding in de wintermaanden een wandeltocht te maken.
 

Noteer de noodnummers

Uiteraard verwacht je dat er onderweg niets fout gaat, maar mocht dit toch gebeuren is het wel belangrijk om de noodnummers bij de hand te hebben. De Joint Rescue Coordination Centres (JRCC) voeren zoek- en reddingsoperaties in de bergen uit. Het telefoonnummer van de JRCC Zuid-Noorwegen is 51 51 70 00. De politie is te bereiken via 112 en de ambulancedienst via 113.